Advocatenkantoor Zwinkels BV |

Advocatenkantoor Zwinkels BV

+31 (0)174 631864   info@zwinkelsadvocaten.nl
  • Home
  • Specialisaties
    • Bouwplannen mogen uitvoeren
    • Bedrijfsvoering mogelijk maken
    • Projectontwikkeling laten doorgaan
    • Onroerend goed beheren
  • Blogs
  • Over ons
    • Referenties
    • Algemene voorwaarden
  • Contact
Home / Projectontwikkeling laten doorgaan / Uitspraak “Glastuinbouwgebied Westland”

Uitspraak “Glastuinbouwgebied Westland”

16 oktober 2014 | Categorie: Projectontwikkeling laten doorgaan

Uitspraak

Uitspraak “Glastuinbouwgebied Westland”


De Raad van State heeft op 24 september jl. uitspraak gedaan over het bestemmingsplan “Glastuinbouwgebied” van gemeente Westland. De meeste beroepen tegen het bestemmingsplan, dat wil zeggen meer dan 20 van de 27, hadden betrekking op het feit dat voormalig agrarische bedrijfswoningen geen woondoeleinden bestemming hadden gekregen. Deze beroepen zijn alle afgewezen.

De Raad van State memoreert dat in de toelichting op het bestemmingsplan “Glastuinbouwgebied” de hoofdfunctie van het buitengebied van gemeente Westland wordt genoemd. Woningen kunnen bij reconstructie en schaalvergroting van glastuinbouwbedrijven voor belemmeringen zorgen. Om die reden heeft de gemeenteraad in het Raamplan Woningen buitengebied Westland voorwaarden opgesteld waaronder agrarische woningen van bestemming kunnen wijzigen naar woondoeleinden. Dezelfde voorwaarden zijn in aangescherpte vorm verwerkt in de Parapluherziening die in 2009 is vastgesteld. Deze zelfde voorwaarden zijn weer overgenomen in dit bestemmingsplan.

Niet voldaan aan de voorwaarden
Verschillende woningeigenaren hebben gesteld dat de gemeente de voorwaarden voor bestemmingswijziging naar wonen niet juist heeft toegepast. Die beroepen zijn alle afgewezen. De beoordeling of aan dergelijke voorwaarden is voldaan, kan volgens de Raad van State in het algemeen aan de gemeenteraad worden overgelaten. Slechts in het geval dat de gemeenteraad in redelijkheid niet tot het besluit had kunnen komen, wordt het besluit vernietigd. Dit doet zich niet snel voor.

Een van de voorwaarden voor omzetting naar woondoeleinden is dat de woning zodanig is gesitueerd dat hierdoor de glastuinbouw nu en in de toekomst niet wordt belemmerd. Verschillende beroepen hadden betrekking op deze voorwaarde. Die voorwaarde wordt door gemeente Westland inmiddels zeer strikt toegepast. Ook woningen die aan een doorgaande weg zijn gelegen worden onder omstandigheden geacht in de weg te liggen aan reconstructie. Dit als het gebied tussen de kassen en de weg volgens de gemeente te klein is. In dit gebied moeten bedrijfsruimten, watersilo’s en de woning een plaats krijgen. De gemeente vindt dat de woning geen woonbestemming mag krijgen als die ruimte te klein is, omdat de ruimte rond de woning wellicht later nodig is om hier bedrijfsgebouwen te plaatsen. De Raad van State vernietigt dat besluit niet.

Vertrouwen op toezeggingen
Een andere beroepsgrond die vaker werd aangevoerd, was dat het college van B&W in het verleden aan de woningeigenaar de schriftelijke toezegging had gedaan dat de woning de woonbestemming zou krijgen. De woningeigenaar stelde dat hij mocht vertrouwen op die toezegging. Ook deze beroepsgrond is in alle gevallen afgewezen. De Raad van State concludeerde in alle gevallen dat het college alleen een inspanningsverplichting op zich had genomen, zodat daaraan geen vertrouwen kon worden ontleend dat de bestemming zou wijzigen en het vertrouwensbeginsel niet van toepassing was. Het college had alleen toegezegd zich in te spannen, niet ervoor in te slaan dat het gewenste resultaat bereikt zou worden.

In enkele gevallen werd een beroep gedaan op het feit dat de gemeenteraad in het Raamplan als beleid heeft vastgesteld dat toezeggingen van het college met betrekking tot de omzetting van woningen moeten worden nagekomen. In par. 5.3.1 van het Raamplan is opgenomen dat indien in het verleden een toezegging is gedaan waardoor een gerechtvaardigd vertrouwen is ontstaan dat legalisering van de onttrekking zou plaatsvinden, slechts beperkt wordt getoetst of aan de voorwaarden is voldaan. De Raad van State meende dat niet meer aan de voorwaarden in het Raamplan kon worden getoetst. Ook werd de toezegging in de meeste gevallen als een inspanningsverplichting aangemerkt, zodat er al geen sprake was van een toezegging waardoor een gerechtvaardigd vertrouwen is ontstaan.

Conclusie
Uit het voorgaande blijkt in het algemeen dat de Raad van State niet snel zal oordelen dat de gemeenteraad bij de vaststelling van een bestemmingsplan onredelijk heeft gehandeld of heeft gehandeld in strijd met een toezegging waaraan vertrouwen is ontleend. Voor wat betreft de omzetting van bedrijfswoningen naar burgerwoningen geldt dat als de gemeente in haar beleid voorwaarden heeft opgesteld welke op zich door de Raad van State redelijk worden geacht, de gemeenteraad veel vrijheid heeft bij de toepassing van die voorwaarden. Overleg tijdens de voorbereiding van een bestemmingsplan wordt daardoor belangrijker.

Nieuwe bevoegdheid van B&W
Het college van B&W kan op grond van het bestemmingsplan “Glastuinbouwgebied” zelfstandig een wijzigingsplan opstellen om de bestemming van woningen te wijzigen. De bevoegdheid om agrarische woningen om te zetten naar de bestemming wonen, is in dit bestemmingsplan toegekend aan het college, zodat die zelfstandig kan besluiten. Het is van groot belang om te controleren dat het college niet alleen toezegt zich in te spannen om de bestemming te wijzigen. Zij moet ten minste toezeggen een wijzigingsplan op te stellen en in procedure te brengen.

Tags: Glastuinbouwgebied, Raad van State, Uitspraak, Westland

Deel dit artikel:

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekt u iets specifieks?

Lees meer over onze specialisaties

  • Bedrijfsvoering mogelijk maken
  • Bouwplannen mogen uitvoeren
  • Onroerend goedovereenkomsten
  • Projectontwikkeling laten doorgaan

Populaire onderwerpen

Besluit Omgevingsrecht bestemmingsplan Bouwvergunning Gemeente Handhaving Kruimelregeling omgevingsvergunning Vergunningaanvraag Vergunningvrij bouwen Westland

Gerelateerde blogs

vergunningaanvraag

1 mei 2019
Projectontwikkeling laten doorgaan

Is de gemeente verplicht handhavend op te treden tegen gebruik als burgerwoning?

In het buitengebied worden veel bedrijfswoningen niet meer als zodanig gebruikt. Deze woningen hebben de bestemming “Bedrijfswoning”, maar worden bewoond als burgerwoning. Gemeenten zijn vaak heel terughoudend om tegen bewoning van een bedrijfswoning op te treden. De Raad van State heeft recent beoordeeld of de gemeente verplicht kan worden om
Lees meer »

vergunning rechtswege

30 april 2019
Projectontwikkeling laten doorgaan

Aansprakelijkheid van de gemeente bij vergunning van rechtswege

Wij hebben eerder geschreven over de vergunning van rechtswege. Die ontstaat als de gemeente niet binnen de termijn van acht weken na de formele vergunningaanvraag een vergunning verleent. De vergunning van rechtswege kan alleen ontstaan als de bouwaanvraag past binnen het bestemmingsplan, of door middel van een kruimelvergunning kan worden
Lees meer »

parkeerplaatsen

23 april 2019
Projectontwikkeling laten doorgaan

Illegale parkeerplaatsen tellen niet bij een vergunningaanvraag

Parkeernormen zijn vaak keihard. Er moet voldaan worden aan deze normen, of er moet goed onderbouwd worden waarom ervan afgeweken kan worden. Het niet voldoen aan deze voorwaarden, hoe goed uw plan verder ook is, leidt vaak tot afwijzing of vernietiging van een vergunning. Maar stel dat door uw bouwplannen
Lees meer »

Naar alle blogs
logo Zwinkels

Meld u aan voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Advocatenkantoor Zwinkels BV

Advocatenkantoor Zwinkels BV

Middel Broekweg 120a
2675 KJ Honselersdijk

T: +31 (0)174 631864F: 0174 626786E: info@zwinkelsadvocaten.nl

Rechtspositie: BV
KvK-nummer: 76054721
BTW: NL860491286B01
Volg ons op:
  • Home
  • Specialisaties
    • Bouwplannen mogen uitvoeren
    • Bedrijfsvoering mogelijk maken
    • Projectontwikkeling laten doorgaan
    • Onroerend goed beheren
  • Blogs
  • Over ons
    • Referenties
    • Algemene voorwaarden
  • Contact

Blogs

24 december 2019

Bedrijf heeft alleen indirect belang bij bescherming van Natura 2000 – gebieden

Lees meer »

4 november 2019

Hebben bedrijven per definitie geen belang bij bescherming van Natura 2000-gebieden?

Lees meer »

Copyright © 2021 Advocatenkantoor Zwinkels BV - All rights reserved

  • Home
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy policy Advocatenkantoor Zwinkels