Advocatenkantoor Zwinkels BV |

Advocatenkantoor Zwinkels BV

+31 (0)174 631864   info@zwinkelsadvocaten.nl
  • Home
  • Specialisaties
    • Bouwplannen mogen uitvoeren
    • Bedrijfsvoering mogelijk maken
    • Projectontwikkeling laten doorgaan
    • Onroerend goed beheren
  • Blogs
  • Over ons
    • Referenties
    • Algemene voorwaarden
  • Contact
Home / Bouwplannen mogen uitvoeren / Wat behoort tot het oorspronkelijk hoofdgebouw?

Wat behoort tot het oorspronkelijk hoofdgebouw?

27 juli 2015 | Categorie: Bouwplannen mogen uitvoeren

Stel dat u een schuur in uw achtertuin wil bouwen en u na onderzoek van mening bent dat er geen vergunning nodig is en u ook geen rekening hoeft te houden met het bestemmingsplan. In dat geval is het wel van belang dat de schuur aan alle voorwaarden van een op de grond staand bijbehorend bouwwerking voldoet.

Vergunningvrij bouwen

Hoofdgebouw


Indien blijkt dat aan één van de voorwaarden niet is voldaan, dan is de schuur namelijk al vergunningplichtig. Een schuur is aan te merken als een bijbehorend bouwwerk bij een woning, en komt daardoor in beginsel in aanmerking voor vergunningvrij bouwen.

Het is daarbij wel noodzakelijk dat de schuur in het achtererfgebied staat. Over wat het begrip achtererfgebied inhoudt heeft het team van BestemmingsPlanBezwaar.nl al eerder geschreven in deze blog. Ook wordt in de voorwaarden van een bijbehorend bouwwerk een aantal keren gesproken over het begrip ‘oorspronkelijk hoofdgebouw’. De interpretatie van dit begrip kan bij de berekening van de maximale oppervlakte nog te bouwen bouwwerken van groot belang zijn. Dit blijkt wel uit een uitspraak, ABRvS, 17 juni 2015, 201407723/1/A1, van de Afdeling van de Raad van State van de van 17 juni 2015. De gemeente was in deze zaak van mening dat een berging vergunningvrij was, omdat er gelet op het maximaal toegestane oppervlak aan bijgebouwen, nog ruimte over was om de berging te bouwen. De uitleg van het begrip ‘oorspronkelijk hoofdgebouw’ was hierbij beslissend, vanwege een eerder gerealiseerde aanbouw van 62 m². Volgens de gemeente maakte de aanbouw namelijk onderdeel uit van de woning en moest de woning met de aanbouw als oorspronkelijk hoofdgebouw moest worden gezien. In die zienswijze bleef er voldoende oppervlak over voor de berging.
De Afdeling was het hier niet mee eens. Volgens de Afdeling gaat het om ‘’het hoofdgebouw zoals dat ten tijde van de afronding van de bouwwerkzaamheden, overeenkomstig de voor het hoofdgebouw verleende vergunning, is opgeleverd. Het is het hoofdgebouw zoals dat in eerste instantie is opgeleverd. Bepalend is dus niet de situatie zoals die in de loop der jaren is vergund”. Het is dus van belang hoe het hoofdgebouw in eerste instantie is opgeleverd. De later gebouwde aanbouw aan de woning moest om die reden als een uitbreiding van het hoofdgebouw worden gezien en was daarmee geen onderdeel van de oorspronkelijke woning geworden. Dit gold zelfs nu er tussentijds ook delen van de woning waren afgebroken en andere grote wijzigingen hadden plaatsgevonden. Bepalend bleef het oorspronkelijke hoofdgebouw.
Het begrip ‘oorspronkelijk’ is hierbij van belang en komt voort uit een goede anti-cumulatieregeling. Een goede anticumulatieregeling houdt in dat moet worden voorkomen dat door een aanbouw een groter hoofdgebouw ontstaat, dan in eerste instantie was gebouwd. Op grond van deze regeling is het ’’oorspronkelijk hoofdgebouw‟ het hoofdgebouw zoals dat ten tijde van de bouwwerkzaamheden is opgeleverd.
De bouwtekeningen voor de bouw van het oorspronkelijke hoofdgebouw zijn om die reden erg belangrijk. Indien de bouwtekeningen niet meer in het gemeentearchief te vinden zijn, bijvoorbeeld omdat je huis is gebouwd voordat er een vergunningplicht bestond, dan kan het oorspronkelijk hoofdgebouw worden bepaald aan de hand van historische kenmerken, zoals kleur- of steenverschillen.

Kortom, wilt u vergunningvrij bouwen, kijkt dan niet alleen naar de voorwaarden, maar haalt u ook de bouwtekeningen tevoorschijn.

Tags: Achtererfgebied, BestemmingsPlanBezwaar.nl, Hoofdgebouw, Vergunningvrij bouwen

Deel dit artikel:

Reacties

  1. D. Verveer

    26 juli 2016

    Onze woning is in 2007 gebouwd. Gelijk met de woning zijn aan weerszijde naastgelegen bijgebouwen vergund, op 2,49m afstand van de zijgevels. Tijdens de bouw zijn ( met toestemming van de gemeente ) koppel-gebouwtjes geplaatst tussen het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen. Ook zijn er inpandige verbindingen [deuren] , in de gevels naar de aangebouwde bijgebouwen / koppelgebouwtjes. Zodoende stond er bij oplevering één werk van bijna 30m breed. Voor de OZB wordt al vanaf het begin één bijgebouw meegerekend met de zelfde kuubwaarde als de woning. De andere ‘vleugel’is bouwkundig identiek in opbouw, isolatie etc, gelijkwaardig aan de ‘woning’. wat is nu het ‘oorspronkelijke hoofdgebouw’; de woning of het geheel ?

    Beantwoorden
    • Juliëtte Zwinkels

      29 juli 2016

      Geachte heer/mevrouw Verveer,
      U vraagt zich af of twee voorheen losse bijgebouwen tot het oorspronkelijke hoofdgebouw zijn gaan horen. Ik verwacht dat dat niet het geval is, omdat de bijgebouwen los van het hoofdgebouw stonden. Mocht u dit willen laten uitzoeken, kunt u een advies inwinnen bij BestemmingsPlanBezwaar.nl.

      Met vriendelijke groet,

      Juliëtte Zwinkels
      Advocaat
      Wij hebben uw vraag beantwoord op basis van beperkte informatie, zodat wij niet alle omstandigheden hebben kunnen meewegen bij ons antwoord. Wij kunnen er dan ook niet voor instaan dat het antwoord in uw situatie volledig en correct is.

      Beantwoorden
  2. Daniël Verveer

    9 augustus 2019

    Geachte mevrouw Zwinkels,

    U heeft mijn vraag van 29 juli 2016 niet goed gelezen : bij oplevering waren er al koppel-gebouwtjes geplaatst, [ met toestemming gemeente en ministerie !].

    Zodoende waren de bijgebouwen aangebouwd en konden beiden vanuit de woning bereikt
    worden. Aan één kant was een bijgebouw in gebruik als keuken [ bij oplevering] en aan de andere kant inpandige garage. Nu het dus één geheel is en als zodanig in gebruik was ;
    is dan het geheel het ‘oorspronkelijke hoofdgebouw’ ?

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekt u iets specifieks?

Lees meer over onze specialisaties

  • Bedrijfsvoering mogelijk maken
  • Bouwplannen mogen uitvoeren
  • Onroerend goedovereenkomsten
  • Projectontwikkeling laten doorgaan

Populaire onderwerpen

Besluit Omgevingsrecht bestemmingsplan Bouwvergunning Gemeente Handhaving Kruimelregeling omgevingsvergunning Vergunningaanvraag Vergunningvrij bouwen Westland

Gerelateerde blogs

Bestemmingsplan

24 december 2019
Bouwplannen mogen uitvoeren

Bedrijf heeft alleen indirect belang bij bescherming van Natura 2000 – gebieden

In deze blog beschreef ik dat de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State (de Afdeling) heeft uitgesproken dat een bedrijf bijna nooit kan aantonen een eigen belang te hebben bij bescherming van Natura 2000 – gebieden. Dit leidt ertoe dat het beroep van het bedrijf op aantasting van het
Lees meer »

handhaving

15 oktober 2019
Bouwplannen mogen uitvoeren

Gemeente mag niet handhaven tegen bouwwerk zonder vergunning

Het gebeurt regelmatig: u heeft enkele jaren geleden uw woning aangekocht en krijgt plots een brief van de gemeente op de mat. Er wordt een last onder dwangsom opgelegd, omdat u een illegaal bouwwerk bij uw woning heeft staan. Mogelijk was u er niet eens van op de hoogte dat
Lees meer »

6 augustus 2019
Bouwplannen mogen uitvoeren

Wanneer is een concurrent een belanghebbende?

U hebt als projectontwikkelaar een mooi ontwikkelplan gemaakt. U wilt deze plannen voorleggen aan de gemeente of er is inmiddels aan u een omgevingsvergunning verleend door de gemeente. Voor u is het bij het realiseren van uw bouw- of ontwikkelplannen van groot belang dat uw plannen niet worden gedwarsboomd door
Lees meer »

Naar alle blogs
logo Zwinkels

Meld u aan voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Advocatenkantoor Zwinkels BV

Advocatenkantoor Zwinkels BV

Middel Broekweg 120a
2675 KJ Honselersdijk

T: +31 (0)174 631864F: 0174 626786E: info@zwinkelsadvocaten.nl

Rechtspositie: BV
KvK-nummer: 76054721
BTW: NL860491286B01
Volg ons op:
  • Home
  • Specialisaties
    • Bouwplannen mogen uitvoeren
    • Bedrijfsvoering mogelijk maken
    • Projectontwikkeling laten doorgaan
    • Onroerend goed beheren
  • Blogs
  • Over ons
    • Referenties
    • Algemene voorwaarden
  • Contact

Blogs

24 december 2019

Bedrijf heeft alleen indirect belang bij bescherming van Natura 2000 – gebieden

Lees meer »

4 november 2019

Hebben bedrijven per definitie geen belang bij bescherming van Natura 2000-gebieden?

Lees meer »

Copyright © 2021 Advocatenkantoor Zwinkels BV - All rights reserved

  • Home
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy policy Advocatenkantoor Zwinkels